66

Melksteen

Melksteen (Milk Rock) is een machine gemaakt van onderdelen van slaginstrumenten en restanten van nuttige hulpstukken die weer tot leven zijn gebracht en gerecycled voor hernieuwd gebruik. De ritmes die deze voortbrengt kunnen anders worden afgestemd en ingesteld, waardoor ze een eindeloze vocale compositie ten gehore kunnen brengen. De machine draait om zijn as en brengt geluiden voort wanneer de pedaal die eraan vastzit wordt ingedrukt. De kunstenaar noemt het een ‘dwaze machine’. Het object heeft geen concreet doel, anders dan rond zijn as te draaien en de bezoekers te doen glimlachen en eenmalige muziek te laten ondergaan.

In de permanente opstelling van het museum bevinden zich voorwerpen die gebruikt werden bij godsdienstige en culturele rituelen. Hun functie bij dat soort ceremonies en religieuze feestdagen was om de gelovigen bijeen te brengen en een gevoel van saamhorigheid en identiteit te creƫren. Als deze machine wordt geactiveerd brengt hij een constant ritme voort dat eenzelfde gevoel van samenzijn oproept. Maar in dit geval is het een vluchtig ritueel vol humor.

In het dagelijks leven zijn machines en apparaten bedoeld om het leven makkelijker en prettiger te maken. In de loop van de tijd zijn ze steeds intelligenter geworden en verder geautomatiseerd. Melksteen daarentegen keert terug naar de basishandeling. Het binnenwerk is open en bloot te zien. Door de pedaal in te drukken gaan de slagwerken roteren en produceren ze muzikaal gebrabbel.

#ongoingthings