Biografie

De Israëlische kunstenaar Uri Katzenstein (1951­–2018) was beeldhouwer, performancekunstenaar, musicus, bouwer van geluidsmachines en filmmaker.

Katzenstein studeerde eind jaren zeventig aan het San Francisco Art Institute. Na het behalen van zijn MFA verhuisde hij naar New York, waar hij in de jaren tachtig woonde en werkte. Zijn vroege performances werden geregeld opgevoerd in legendarische performancelocaties als The Kitchen, de No Se No Social Club, de Brooklyn Arts Council, 8BC en Danceteria. Zijn sculpturen, videowerken en installaties zijn tentoongesteld in het Chelsea Art Museum (New York), de Kunsthalle Düsseldorf, het Tel Aviv Museum of Art, The Israel Museum (Jeruzalem), Museum Beelden aan Zee (Scheveningen) en het Russisch Staatsmuseum (Sint‑Petersburg).

Katzenstein nam deel aan de Biënnale van São Paulo (1991), de Biënnale van Venetië (2001), de Biënnale van Buenos Aires (eerste prijs, 2002), de Biënnale van Poznań en de negende Biënnale van Istanboel (2005). Zijn performances waren te zien in theaters en galeries in Londen, Berlijn, San Francisco, Cardiff (Wales), Santiago de Compostela (Spanje), New York en Tel Aviv. Uri Katzenstein woont in Tel Aviv en geeft les aan het Department of Fine Arts van de Universiteit van Haifa.

#ongoingthings